Skaye Heat
I takt med de pågående klimatförändringarna förväntas värmeböljor återkomma mer frekvent och bli ett vanligare inslag på sommaren. I samband med höga temperaturer är det de mest utsatta i samhället som särskilt påverkas, framför allt barn och äldre. Att analysera vilka byggnader, fastigheter eller stadsdelar som särskilt påverkas vid höga temperaturer är därför en nyckel i att ta det första steget mot att värmeanpassa staden.
Varför ska man göra sårbarhetsanalyser?
Skaye Heat utgår från en värmekartering för att skapa en sårbarhetsanalys av ett område med avseende på värme. Sårbarhetsanalysen resulterar i en konsekvent bedömning av risker som innebär ett riskbetyg 1-4 för alla fastigheter som analyseras. Riskgraderingen motsvarar hur sårbar en fastighet är för värme och baseras på metodik från Folkhälsomyndigheten.
Här är några exempel på anledningar varför Tyréns rekommenderar att en sårbarhetsanalys med avseende på värme bör göras:
-
Skydda människors hälsa: Värmeböljor kan orsaka allvarliga hälsoproblem, särskilt för äldre och andra riskgrupper. Genom att identifiera utsatta fastigheter eller områden kan förebyggande åtgärder vidtas.
-
Förebygga skador på infrastruktur: Hög värme kan skada känsliga byggnader, VA-system och annan infrastruktur. En analys gör det möjligt att förbereda och skydda viktiga system.
-
Optimera resurshantering: Genom att förstå värmerisken kan man planera bättre för resursanvändning, som exempelvis vattenförsörjning och kyla, vilket är avgörande under extrema väderförhållanden.
-
Främja klimatanpassning: Analysen ger insikter om hur samhället kan anpassa sig till framtida värmeutmaningar, vilket är centralt för långsiktig hållbarhet och robusthet.
Fördelar med en högupplöst värmemodell
Tyréns använder verktyget SOLWEIG för att skapa högupplösta värmemodeller ner på meternivå. Med en högupplöst modell ges en detaljerad bild av hur staden påverkas av värme. Detta kan jämföras med andra karteringar baserade på satellitdata, t.ex. MSBs öppna värmemodell, vilka vanligtvis har en upplösning på cirka 100x100 m. Dessa modeller är mer lämpade för mer övergripande analyser, t.ex. värmeöar för större områden.
För att analysera hur enskilda byggnader, fastigheter och verksamheter påverkas rekommenderar Tyréns att använda högupplösta värmemodeller. En jämförelse mellan MSBs värmekarta med lägre upplösning och en högupplöst värmemodell från SOLWEIG visas till höger för att tydliggöra vikten av rätt underlag till att göra sårbarhetsanalyser. Utifrån en högupplöst värmemodell kan riskanalysen med Skaye Heat utföras och ge ett gediget underlag med riskklassificering av t.ex. ett fastighetsbestånd. Förutom en bättre riskanalys med Skaye Heat kan även en mer detaljerad karta ge underlag för att rekommendera åtgärder, t.ex. var på fastigheten träd bör planteras för att ge störst effekt på en utsatt byggnad eller en varm zon på en lekplats.