7 tips och anledningar för proaktiva klimatriskanalyser
När klimatförändringarna utgör en allt större risk för våra samhällen har behovet av att förstå och förbereda sig för en extremhändelse ökat. Här utforskar vi sju tips och anledningar till varför en proaktiv och strategisk ansats till klimatriskhantering är a och o!
1. Djupgående konsekvensanalyser: nyckeln till förståelse
För att planera samhällets beredskap vid ett skyfall och identifiera relevanta åtgärder är en grundläggande förståelse av problematiken avgörande. Genom att inte bara identifiera de direkt berörda byggnaderna, utan att även analysera samhället som helhet skapas en utökad förståelse av problematiken. Detta görs genom att analysera allt från de översvämningsdrabbade objekten, riskkonstruktioner och framkomlighet till de ekonomiska skadekostnaderna som kan uppstå vid t.ex. ett skyfall. Med en konsekvensanalys som bas finns en bra grund för att kunna vidta åtgärder där de gör som mest nytta.
2. Sårbarhetsanalys: identifiering av samhällsviktiga funktioner
Att kartlägga hur samhällsviktiga funktioner påverkas vid ett skyfall är en viktig del i skyfallsarbetet. Genom att identifiera vilka verksamheter som påverkas, direkt eller indirekt, kan sedan åtgärdsplanering påbörjas för de drabbade verksamheterna. På så vis kan en strategi skapas för att t.ex. säkerställa hur kritisk infrastruktur ska förbli i funktion även vid extrema händelser.
3.Konsekvent och etablerad metodik
Användningen av etablerade och konsekventa metoder med historiska data är rekommenderat för att kunna bedöma och jämföra olika risker. En konsekvent metodik möjliggör en transparent och jämförbar riskbedömning som underlag till planering och prioritering av åtgärder. På så vis kan olika objekt och åtgärder utvärderas mot varandra och bedömningarna görs likvärdigt för alla objekt, oavsett handläggare eller dagsform.
4.Analysera flera klimatrisker för eventuella synergieffekter
Genom att ha en förståelse för hur flera olika klimatrisker påverkar ett område kan ofta synergier hittas, där en åtgärd kan ha en positiv effekt på både t.ex. värme- och skyfallsrelaterade risker. Genom att ha utvärderat flera klimatrisker finns en möjlighet att planera både plats- och kostnadseffektiva åtgärder.
5.Visualisering av analyser
En kartvy säger mer än 1 000 ord. Genom att visualisera de analyser som görs i en kartvy är det enkelt få en uppfattning om hur ett område påverkas. Underlaget som visualiseras i kartan kan sedan delas inom organisationen, så att fler personer får tillgång till materialet. Genom att klicka på ett objekt i kartan kommer mer information om objektet och analysen ofta fram. På så vis blir en kartvy ett komplement som underlättar planering.
7. Bestäm ambitionsnivå
En klimatriskanalys kan göras på flera olika nivåer och vis. Det mest grundläggande är att peka ut de objekt som riskerar att drabbas av en klimatrisk. Analysen kan sedan byggas på med resonemang och analyser av området för att skapa en generell förståelse av problematiken. Vidare kan åtgärder tas fram för att minska problematiken. Som ett sista steg kan åtgärderna utvärderas ur ett kostnads-nyttoperspektiv för att identifiera de åtgärder som ger mest värde för pengarna.
Den bästa analysen är den som blir av och faktiskt genomförs. Vilken ambitionsnivå har din organisation?